Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Αυτή είναι η ΠΟΦΕΝ σας...

Πριν λίγα χρόνια η φοιτητική παράταξη Πρωτοπορία του ΔΗ.ΣΥ. εντάχθηκε και αυτή στο ελεγχόμενο από το Α.Κ.Ε.Λ. δήθεν δευτεροβάθμιο όργανο φοιτητικών ενώσεων ΠΟΦΝΕ-ΠΟΦΕΝ. Η πραγματική ΠΟΦΝΕ συνεχίζει να δείχνει τι πραγματικά είναι. Γιατί διαμαρτύρεται η Πρωτοπορία αφού στην ουσία είναι συνένοχη και κρατά και η ίδια οργανικές θέσεις στην ΠΟΦΕΝ; Λεπτομέρειες μπορείται να πάρεται από το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "Η Σημερινή".

Ο Φορέας διχάζει τους φοιτητές

Σύγκρουση μεταξύ φοιτητών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ

Ο Φορέας συστάθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως έχει καταστεί αιτία διαφωνιών μεταξύ φοιτητών για τον τρόπο λειτουργίας. Σήμερα η πρώτη συνάντηση του Φορέα με το ΑΚΕΛ.
ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ
Συμμετέχουν οι φοιτητές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Απέχουν οι Συναγερμικοί

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Ως μη αντιστρεπτή κατάσταση πρέπει να χαρακτηριστεί η διάσπαση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, στο μείζον θέμα της σύστασης φορέα. Η σύσταση του Φορέα από την Π.Ο.Φ.ΕΝ, που συστάθηκε από τις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο οργανωμένο σύνολο, στο οποίο θα συμμετέχουν κόμματα, νεολαίες και φοιτητικές παρατάξεις. Στόχος είναι ν' ασκηθούν πιέσεις προς τους αρμοδίους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιητές. Κύριο αίτημα είναι η αλλαγή της νομοθεσίας περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει, κυρίως μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων του ΑΚΕΛ και του ΔΗ.ΣΥ, δεν λέει να κοπάσει. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες, η διαμάχη έχει μεταφερθεί και σε επίπεδο νεολαιών των δύο κομμάτων.

«Η 'Πρωτοπορία' διχάζει»

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της «Πρωτοπορίας», για αποχή από το Φορέα, ο κεντρικός υπεύθυνος της «Προοδευτικής» Κωνσταντίνος Στυλιανού εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της φοιτητικής παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Ένα αίτημα για να διεκδικηθεί σωστά, ειδικά στο φοιτητικό συνδικαλισμό, πρέπει να διεκδικείται συνολικά και μαζικά. Η στάση της 'Πρωτοπορίας' είναι πλήγμα στον αγώνα για διεκδίκηση. Λυπούμαστε επίσης που σε αυτή τη διαδικασία της αποχής έχει εμπλακεί και η ΝΕΔΗΣΥ. Οι ευθύνες για μας βρίσκονται πίσω στο 2005 και στο νόμο περί ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, εκεί όπου ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ ψήφισαν ένα νόμο που δεν ήταν 100% έτοιμος, με αποτέλεσμα να βρεθούμε στη σημερινή κατάσταση».
Πίσω από την αποχή της «Πρωτοπορίας», σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, κρύβονται άλλα συμφέροντα, παραπέμποντας στους Ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. «Λυπούμαστε που η 'Πρωτοπορία' ρίχνει όλο το βάρος των ευθυνών στον Υπουργό και καλύπτει τους Ιδιοκτήτες. Με τη στάση αυτή της 'Πρωτοπορίας'», καταλήγει, «δύσκολα το φοιτητικό κίνημα θα πάει μπροστά».

«Δεν θα καλύψουμε τα λάθη τους»

«Θεωρούμε μεγάλο λάθος να εμπλακούμε σε ένα φορέα, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για να καλύψουν κάποιοι τα λάθη αλλά και την αδράνειά τους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής της «Πρωτοπορίας», Παναγιώτης Σεντόνας. Ο κ. Σεντόνας ξεκαθάρισε ότι η δική του παράταξη, όπως εξέφρασε και στο παρελθόν τη θέση της, είναι ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων, και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει της ευθύνες της. «Υπεύθυνη για το ό,τι συμβαίνει είναι σαφώς η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι, αν και κατέχουν εδώ και μήνες τις εισηγήσεις του φοιτητικού κινήματος, εντούτοις αδρανούν στο να παράξουν ουσιαστικό έργο. Φτάσαμε στο σημείο η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στην Κυβέρνηση να καλύπτει τα λάθη τους και να χρησιμοποιεί ανορθόδοξες στρατηγικές, όπως είναι η σύσταση του Φορέα. Δηλαδή μας καλούν να εμπλακούμε σε ένα Φορέα, στον οποίο θα εμπλακούν και τα κόμματα, για να συναντηθούμε με τα κόμματα!».
Ο κ. Σεντόνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα που επέδειξε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, σε πρόσφατη συνεδρία της, αφού η απόφασή της, για να στηρίξει ένα νέο νομοθέτημα, εάν και εφόσον συσταθεί από τον υπουργό, έρχεται να επιβεβαιώσει της ανορθόδοξες κινήσεις της «Προοδευτικής». «Καλούμε ως Πρωτοπορία αυτούς όλους που ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται για το φοιτητικό κίνημα, να αφήσουν τις ανορθόδοξες στρατηγικές, πιέζοντας αυτούς που καθημερινά καλύπτουν για τα λάθη τους, να αναλάβουν ουσιαστικό έργο. Αν γίνει αυτό, είμαστε σίγουροι ότι πολύ γρήγορα θα δούμε θετικά αποτελέσματα», κατέληξε.

www.simerini.com.cy

Όπως φαίνεται στο πιο πάνω κείμενα οι ανησυχίες που είχαν οι αυτόνομες φοιτητικές παρατάξεις που απείχαν και απέχουν από την ΠΟΦΕΝ επιβεβαιώνονται. Όπως και γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία η διάλυση της ΠΟΦΕΝ και η δημιουργία ενός νέου δευτεροβάθμιου φοιτητικού οργάνου, ανεξάρτητο από κομματικές εξαρτίσεις και που να συμμετέχουν και να έχουν δικαίωμα εκλογής οργανικής θέσης όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο φοιτητές κομματικών παρατάξεων.
Στην σημερινή ΠΟΦΝΕ έχουμε στην ηγεσία άτομα που δεν είναι φοιτητές, δεν εκλέγησαν αλλά διορίστηκαν και δεν συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές.

Ο κ. Νίμιτς και η τεχνητή Μακεδονική εθνότητα

Για μία ακόμη φορά δικαιώνεται ο Θουκυδίδης πού έγραψε: Δεν κατηγορώ τόσο αυτόν που διεκδικεί συνεχώς, αλλά περισσότερο κατηγορώ αυτόν που υποχωρεί. Από την στιγμή που άλλαξε η ελληνική επίσημη γραμμή στο Μακεδονικό και απομακρυνθήκαμε από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992 άρχισαν τα Σκόπια να θέτουν παράπλευρα ζητήματα.

Και το χειρότερο είναι ότι άρχισε και ο μεσολαβητής του ΟΗΕ να τα συζητεί. Όσο αρνούμασταν κάθε χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια η άλλη πλευρά αισθανόταν να βρίσκεται στη γωνία και δεν διενοείτο να θέσει στο τραπέζι τα ζητήματα της «μακεδονικής» γλώσσας , της εθνότητος, της Σχισματικής Εκκλησίας και της επιστροφής των πολιτικών προσφύγων, που αγωνίσθηκαν να αποκόψουν την Μακεδονία από την Ελλάδα. Τώρα που διακηρύσσουμε ότι δεχόμαστε κάτι μεταξύ Βόρειας και Άνω Μακεδονίας, άρχισαν .. τα όργανα. Και φοβούμαι ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Ο κ. Μάθιου Νίμιτς δεν είναι επιστήμων ιστορικός, όπως υπήρξε ο Χένρυ Κίσσιντζερ, ο οποίος- παρά τις αντιρρήσεις μας σε άλλα θέματα- έχει συνηγορήσει δύο φορές δημοσίως υπέρ των απόψεών μας στο Μακεδονικό. Είναι, όμως , υποχρεωμένος να διαβάζει τις σχετικές πηγές και να ερωτά τους ιστορικούς πριν αρχίσει να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα όπως η αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής εθνότητος. Και αν για κάποιος λόγους αμέλησε να ερευνήσει πώς και γιατί δημιουργήθηκε αυτό το εθνοτικό κατασκεύασμα, του προτείνουμε να αναρωτηθεί: Γιατί πριν από τον Τίτο και την επιβολή του Κομμουνισμού στην Γιουγκοσλαβία ουδεμία διεθνής πηγή ή στατιστική ή διπλωματική αναφορά δεν μιλά περί «μακεδονικού» έθνους; Οι ξένοι περιηγητές της Μακεδονίας κατά τον 19ο αιώνα μιλούν για Έλληνες, Σέρβους, Βουλγάρους, Τούρκους , Εβραίους και λίγους Ρουμανίζοντες. Καμία αναφορά σε ξεχωριστή «μακεδονική» εθνότητα. Οι αναφορές των δυτικών προξένων από την Θεσσαλονίκη για τα γεγονότα του Ίλιντεν το 1903 δεν αναφέρουν πουθενά έθνος «μακεδόνων» . Η Οθωμανική απογραφή του Χιλμί –πασά το 1904 πάλι δεν αναγράφει πουθενά ξεχωριστή «μακεδονική» εθνότητα. Οι διασωθείσες ανακοινώσεις των πρώτων οθωμανικών εκλογών του 1908 παρουσιάζουν στην πόλη του Μοναστηρίου-Μπίτολα μόνο Βουλγάρους, Έλληνες και Τούρκους. Σε καμία αναφορά της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου του Ο.Η.Ε. δεν υπάρχει αναφορά σε «μακεδονικό» έθνος. Οι προβαλλόμενοι από τα Σκόπια ως αγωνιστές της «μακεδονικής» ελευθερίας ιδρυτές του ΒΜΡΟ (1893) καταθέτουν γραπτώς την βουλγαρική και μόνο βουλγαρική ταυτότητά τους. Ακόμη και για τον Κρστε Μισίρκοφ, τον οποίο οι σκοπιανοί παρουσίαζαν μέχρι πρότινος ως θεμελιωτή του μακεδονισμού, βρέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είχε βουλγαρική συνείδηση!

Την «μακεδονική» εθνότητα κατασκεύασε το 1944 ο δικτάτωρ Τίτο δανειζόμενος μία ιδέα, η οποία κυκλοφορούσε από το 1924 στους κόλπους της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Για να βοηθήσουμε τον κ. Νίμιτς , αλλά και τους καλοπροαίρετους όλου του κόσμου, να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια παρουσιάζουμε δύο ενδιαφέροντα δημοσιεύματα. Το πρώτο προέρχεται από τους TIMES του Λονδίνου, της 7-3-1944, λίγους μήνες πριν από την απόφαση του Τίτο να ιδρύσει την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το βρήκαμε στην ιστοσελίδα http://www.history-of-macedonia.com.

Γράφει, λοιπόν, ο ανταποκριτής της εφημερίδας από την Άγκυρα: «ΜΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Σε μερικούς βουλγαρικούς κύκλους, προφανώς επειδή συνειδητοποιούν ότι οι βουλγαρικές εδαφικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, υπάρχει η τάση να αναβιώσει η παλιά ιδέα περί μιας αυτόνομης Μακεδονίας. Από όλες τις λύσεις του βαλκανικού προβλήματος αυτή θα ήταν οπωσδήποτε η χειρότερη. Μία χώρα με μία ξεχωριστή Μακεδονική εθνότητα ανήκει στον χώρο της φαντασίας, όπως την εξέθρεψαν οι βούλγαροι κομιταζήδες. Δεν υπάρχουν Μακεδόνες (σ.σ. ως εθνότητα)».

Το δεύτερο δημοσίευμα προέρχεται από την βουλγαρική εφημερίδα OTECESTVEN VESNIK της 19-6-1991 και το βρίσκουμε στην ιστοσελίδα http://www.panmacedonian.info. Μετά την πτώση του κομμουνισμού άνοιξαν τα βουλγαρικά αρχεία και βρέθηκε μία συζήτηση , την οποία είχαν στις 7-6-1946 στη Μόσχα ο Στάλιν και τα μέλη του Κ.Κ. Βουλγαρίας Γκ. Ντιμιτρόφ, Β. Κολάροφ και Τ. Κοστόφ. Είπε, λοιπόν, ο Στάλιν: «Στην Μακεδονία του Πιρίν πρέπει να παραχωρήσετε πολιτιστική αυτονομία εντός των ορίων της Βουλγαρίας..... Ο Τίτο φάνηκε πιο ευέλικτος από εσάς. Η αυτονομία θα είναι το πρώτο βήμα για την ενοποίηση όλης της Μακεδονίας.... Το γεγονός ότι στον πληθυσμό δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί μακεδονική εθνική συνείδηση δεν έχει σημασία. Ούτε στην Λευκορωσία υπήρχε ξεχωριστή εθνική συνείδηση, όταν την ανακηρύξαμε σε Σοβιετική Δημοκρατία»!

Η χώρα μας θα πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της στον διπλωματικό, επιστημονικό και δημοσιογραφικό τομέα για να μην υποστούμε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αξίζει να σταλούν σε όλους τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. τα ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την σκόπιμη κατασκευή του «μακεδονικού» έθνους και να τους τεθεί το ερώτημα: Σήμερα, μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Ευρώπη, είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε το μόνο κατασκεύασμα του Τίτο και του Στάλιν, το οποίο κατόρθωσε να επιβιώσει χρησιμοποιώντας εθνολογικές πλαστογραφίες και καλλιεργώντας παρωχημένους αλυτρωτισμούς; Να αποστείλουμε επίσης στους εταίρους μας την θαυμάσια μελέτη του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη για το σερβοβουλγαρικό ιδίωμα της ΠΓΔΜ, το οποίο δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποκαλείται «μακεδονική» γλώσσα. Και το κυριώτερο: Να επανέλθουμε στην ξεκάθαρη θέση ότι δεν παραχωρούμε το όνομα Μακεδονία ούτε ως σύνθετο ούτε ως παράγωγο.

Κ.Χ. 18-9-2008
Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός Επιστήμων

www.antibaro.gr