Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Έλληνική λύση ο Ομπάμα;

Σήμερα ο Αμερικανικός λαός καλείται να αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας του. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνηθίζεται να καλείται και ως Πλανητάρχης λόγω του ηγεμονικού ρόλου των ΗΠΑ στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη αλλά και τον παρεμβατισμό των ΗΠΑ στα εσωτερικά ξένων κρατών σε όλο τον κόσμο.

Από αυτό τον παρεμβατισμό δεν θα μπορούσαμε να γλυτώσουμε και εμείς οι Έλληνες,τόσο στην Ελληνική επικράτεια όσο και στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ με την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατάφεραν να φέρουν την χώρα υπό την ηγεμονία τους και κάτω υπό τον έλεγχο τους. Η δήλωση του Παπάγου ότι ¨η Ελλάδα αναπνέει με δύο πνεύμονες ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό" είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης. Στην κατάσταση αυτή βοήθησε και η διάβρωση ατόμων που βρίσκοταν σε νευραλγικές θέσεις του Ελληνικού κράτους. Αργότερα, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους Βρετανούς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να καταλήξουμε στις απαράδεκτες Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Φυσική συνέχεια υπήρξε η Τουρκοκυπριακή ανταρσία το 1963, ,κατά την διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεσολάβηση στις συνομιλίες που ακολούθησαν. Δική τους πρόταση υπήρξε και το σχέδιον Άτσετσον που κατατέθηκε το 1964. Το 1967, οι Αμερικανοί επενέβησαν στην αποτροπή εισβολής από την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα είχαν και σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση από την Κύπρο της Ελληνικής μεραρχίας. Στην Ελλαδική επικράτεια οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριξαν το Πραξικόπημα της Χούντας και την άνοδο του Παπαδόπουλου στην εξουσία. Όταν ο Παπαδόπουλος έπαψε να εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα τος δεν δίστασαν να συμβάλουν στην άνοδο του Ιωαννίδη στην εξουσία το 1973. Η εισβολή το 1974 στην Κύπρο έγινε μετά από έγκριση των ΗΠΑ. Έκτοτε, οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στις συνομιλίες που διεξάγονται τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά. Σε όλη την σύγχρονη ιστορία βλέπουμε από τους Αμερικανούς μια εχθρική στάση προς τον Ελληνισμό και ταυτόχρονα την εύνοια της προς τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις.

Έτσι εμείς οι Έλληνες, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για τις εξελίξεις στην ηγεσία των Αμερικανών. Υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο είναι ο Μπάρακ Ομπάμα για τους Δημοκρατικούς και ο Τζον Μακκέιν για τους Ρεπουμπλικανούς. Ο πρώτος δηλώνει αντίθετος στο πόλεμο και την παρουσία αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και γενικά έχει μια πιο χαλαρή στάση όσο αφορά τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Από την άλλη ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει μια πιο σκληρή στάση και συμφωνεί σε μεγάλο ποσοστό με την μέχρι τώρα πολιτική των ΗΠΑ.

Σχετικά με την στάση των υποψηφίων έναντι των Ελληνικών ζητημάτων, έμπειροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ομπάμα είναι πιο κοντά στις Ελληνικές θέσεις, καθώς έχει καλές σχέσεις με το Ελληνικό λόμπι. Αντίθετα ο Ρεπουμπλικανός ανθυποψήφιος του μάλλον θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ. Όλα αυτά αποτελούν όμως απλά σενάρια και υποθέσεις.

Όμως η εμπειρία μας μέχρι τώρα, μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι και στους δύο υποψηφίους. Τα γεγονότα που ενισχύουν τις ανησυχίες μας είναι πολλά με πιο τρανό παράδειγμα το 1976, όταν ο Κάρτερ προεκλογικά υποστήριζε το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία λόγω της εισβολής. Όταν εκλέγηκε στην Κύπρο έκρουσαν τις καμπάνες των εκκλησιών σε όλα τα χωριά του νησιού για υποδοχή του χαρμόσυνου γεγονότος, κατόπιν εντολής του Προέδρου Μακάριου. Όμως ο Κάρτερ αποδείχθηκε μεγάλος εχθρός της Κύπρου. Ούτε και τώρα θα μας εκπλήξει αν δούμε την ίδια στάση και από τον Δημοκρατικό υποψήφιο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντα της χώρας του, δηλαδή τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που έχουν έδρα στην επικράτεια τους. Τα συμφέροντα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν οπόταν ούτε η πολιτική των Αμερικανών θα αλλάξει ανεξάρτητα από τον Πρόεδρο που εκλέγεται κάθε φορά. Δεν είναι τυχαία η έχθρα που έχουν όλοι οι μέχρι τώρα Προέδροι (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί) ενάντια στην Κύπρο.

Άρα, όποιος και αν εκλεγεί σήμερα στις ΗΠΑ δεν καθορίζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών στην Μέση Ανατολή. Άρα η στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν νομίζουμε να αλλάξει...

Αντεπίθεση...

Σήμερα η ομάδα μας αντιμετωπίζει στην Βρέμη την ισχυρή Βέρντερ. Πρόκειται για ένα τελικό και τον πιο κρίσιμο μας αγώνα κατά την φετεινή σεζόν. Πιθανή ήττα ίσως αφήσει την ομάδα μας νωρίς εκτός στόχων. Πιθανή νίκη πιστεύω εξασφαλίζει κατά μεγάλο ποσοστό την τρίτη θέση του ομίλου και η ομάδα μας αποκτά πολλές ελπίδες και για πρόκριση.

Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι:

4η Αγωνιστική
Βέρντερ-Παναθηναϊκός
Ανόρθωση-Ίντερ

5η Αγωνιστική
Ίντερ-Παναθηναϊκός
Ανόρθωση-Βέρντερ

6η Αγωνιστική
Παναθηναϊκός-Ανόρθωση
Βέρντερ-Ίντερ

Βαθμολογία
1.Ίντερ 3 7 4-1
2.Ανόρθωση 3 4 3-2
3.Βέρντερ 3 3 3-3
4.Παναθηναϊκός 3 1 3-7

Σήμερα αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει πάει στους 4 βαθμούς.
α.Αν η Ανόρθωση κερδίσει την Ίντερ τότε η βαθμολογία διαμορφώνεται σε 1. Ανόρθωση 7 2. Ίντερ 7 3. Παναθηναϊκός 4 4. Βέρντερ 3. Έτσι για να έχει ελπίδες πρόκρισης ο Παναθηναϊκός στην επόμενη φάση θα χρειάζεται 4 βαθμούς στα επόμενα παιχνίδια ή νίκη επί της Ανόρθωσης με σκορ 2-0 ή καλύτερο(με την προϋπόθεση ότι η Ανόρθωση θα χάσει από τους Γερμανούς).
β. Αν η Ανόρθωση με την Ίντερ έρθουν ισόπαλοι η βαθμολογία θα είναι 1.Ίντερ 8 2. Ανόρθωση 5 3.Παναθηναϊκός 4 4. Βέρντερ 3. Σε αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση κερδίζοντας στην Αθήνα την Ανόρθωση (προϋπόθεση η Ανόρθωση χάσει από την Βέρντερ και οι Γερμανοί από την Ίντερ).
γ.Αν η Ίντερ κερδίσει στην Κύπρο η βαθμολογία γίνεται 1. Ίντερ 10 2. Ανόρθωση 4 3. Παναθηναϊκός 4 4. Βέρντερ 3. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το σενάριο της ισοπαλίας αλλά η ομάδα μπορεί να αισθάνεται πιο σίγουρη με ισοπαλία στο Ανόρθωση, Βέρντερ καθώς μετά η ομάδα θα υπερέχει σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με τους Γερμανούς.

Αν ο Παναθηναϊκός σήμερα έρθει ισόπαλος πάει στους 2 βαθμούς.
α.Με νίκη της Ανόρθωσης επί της Ίντερ η βαθμολογία διαμορφώνεται σε 1. Ανόρθωση 7 2.Ίντερ 7 3. Βέρντερ 4 4.Παναθηναϊκός 2. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα για πρόκριση θα χρειάζεται δύο νίκες στα επόμενα ματς και ταυτόχρονα Ανόρθωση και Ίντερ να μην κερδίσουν την Βέρντερ ή να πάρουν μόλις ένα βαθμό(σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται το σκορ του Παναθηναϊκού να υπερτερεί των αποτελεσμάτων του πρώτου αγώνα).
β. Με ισοπαλία στην Κύπρο η βαθμολογία θα έχει 1.Ίντερ 8 2. Ανόρθωση 5 3. Βέρντερ 4 4.Παναθηναϊκός 2 οπόταν και πάλι ο Παναθηναϊκός θα χρειάζεται δύο νίκες για να ελπίζει σε πρόκριση.
γ. Με νίκη της Ίντερ στο ΓΣΠ έχουμε 1.Ίντερ 10 2. Βέρντερ 4 3. Ανόρθωση 4 4.Παναθηναϊκό 2. Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο αποκτά ο αγώνας της Ανόρθωσης με την Βέρντερ αλλά και χρειάζεται απαραίτητα το βαθμολογικό όφελος στο Μιλάνο για να υπάρχει ελπίδα για πρόκριση στους 16(αλλά και για την κατάκτηση της τρίτης θέσης).

Αν η ομάδα μας σήμερα χάσει μένει στον 1 βαθμό
α. Με νίκη της Ανόρθωσης 1.Ανόρθωση 7 2.Ίντερ 7 3.Βέρντερ 6 4. Παναθηναϊκός 1. Ο Παναθηναϊκός αποχαιρετά και μαθηματικά την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ελπίζει μόνο σε πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ με δύο νίκες αλλά και χωρίς μια από τις άλλες ομάδες να έχει βαθμολογικό όφελος σε κάποιο αγώνα.
β.Σε περίπτωση ισοπαλίας στην Κύπρο 1.Ίντερ 8 2.Βέρντερ 6 3.Ανόρθωση 5 4. Παναθηναϊκός 1. Σε αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός προκρίνεται μόνο με δυο νίκες και ταυτόχρονη ισοπαλία στην Κύπρο και νίκη της Ίντερ στην Γερμανία.
γ.Με νίκη της Ίντερ 1.Ίντερ 10 2. Βέρντερ 6 3. Ανόρθωση 4 4. Παναθηναϊκός 1. Για πρόκριση χρειάζεται και πάλι ότι και σε περίπτωση ισοπαλίας. Μόνη διαφορά ότι αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει την Ανόρθωση με 2-0 ή καλύτερο σκορ μπορεί να περάσει ακόμα και αν η Ανόρθωση κερδίσει την Βέρντερ.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι η νίκη σήμερα αποτελεί μονόδρομο για τον Παναθηναϊκό. Και για αυτό πρέπει να παίξει ψυχομένα και μυαλομένα για να την αποκτήσει. Τεχνικά η μεσοεπιθετική γραμμή της Βέρντερ απαιτεί να αγωνιστούμε με τρία αμυντικά χαφ αλλά και να έχουμε ύψος επειδή η Βέρντερ είναι δυνατή στις στημένες φάσεις.

Πρόταση μου σε διάταξη 4-3-2-1 είναι:
Τερματοφύλακας: Γκαλίνοβιτς
Δεξί μπακ: Βύντρα(Νίλσον)
Αριστερό μπακ: Σπυρόπουλος
Κεντρικός αμυντικός: Γκούμας , Σιμάο
Αμυντικό χαφ: Μάτος, Σίλβα, Τζιόλης
Δεξί εξτρέμ: Σαλπιγγίδης
Αριστερό εξτρέμ: Καραγκούνης
Επίθεση: Μάντζιος

Περιμένουμε από την ομάδα μας να κάνει κάτι που έκανε ξανά κατά το παρελθόν.
1993. Λεβερκούζεν-Παναθηναϊκός 1-2
2000.Αμβούργο-Παναθηναϊκός 0-1
2001. Σάλκε-Παναθηναϊκός 0-2.
Διπλό στην Γερμανία ΠΑΟ ολέ ολέ.