Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 2-3

Σήμερα ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο από τον μαχητικό Εργοτέλη με 2-3. Πρόκειται για ακόμη μία τραγική εμφάνιση από την ομάδα μας την φετεινή περίοδο. Δυστυχώς σε ακόμη ένα αγώνα η ομάδα μας έδειξε τρομερά κενά στο κέντρο της άμυνας της αλλά και στην αμυντική λειτουργία της συνολικά. Ένα άλλο σημείο που μας ανησυχεί την φετεινή περίοδο είναι το γεγονός ότι η ομάδα σε ένα ακόμη παιχνίδι έχει αδικηθεί από λάθος της διαιτησίας του αγώνα.

Στο άρθρο αυτό θα κάνουμε μια ανάλυση όλων των αγώνων της ομάδας στην φετεινή σεζόν και θα παρουσιαστούν τα συν και τα πλην της ομάδας. Έτσι αν διορθωθούν τα αρνητικά στοιχεία της ομάδας και αξιοποιηθούν τα θετικά που εντοπίστηκαν, θα έχουμε κάθε δικαίωμα να ελπίζουμε σε καλύτερη συνέχεια.

Αρχίζουμε με τον μεταγγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Η ομάδα σωστά ενισχύθηκε στην γραμμή κρούσης με τον Σόουζα και δημιούργησε ένα πανίσχυρο κέντρο, αφού διαθέτει στο χώρο του κέντρου πάνω από δέκα "ενδεκαδάτους" ποδοσφαιριστές. Δυστυχώς οι λάθος χειρισμοί στην υπόθεση Πεγεράνο αλλά και η κατόπιν εμμονή στην δύσκολη περίπτωση του Ζιβέ δεν επέτρεψε στην ομάδα να ενισχυθεί στο κέντρο της άμυνας. Το λάθος της μη ενίσχυσης στο κέντρο της άμυνας ήρθε να προσθέσει η απόκτηση του Μελίσση από τον ΠΑΟΚ με ένα υπερβολικό ποσό για παίκτη που φέτος χρησιμοποιήθηκε βασικός μόλις 1 φορά!

Προκριματικά Τσάμπιονς Ληγκ
Παναθηναϊκός-Δυναμό Τυφλίδας 3-0
Στον αγώνα αυτό η ομάδα μας έδειξε να μην δυσκολεύεται καθόλου και σε αυτό βοήθησε το χαμηλό επίπεδο του αντιπάλου μας. Η ομάδα παρά το ότι δεν ήταν απολύτως έτοιμη έδειξε να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας και συγκροτημένη άμυνα.

Δυναμό Τυφλίδας-Παναθηναϊκός 0-0
Η ομάδα μας στον αγώνα αυτό δυσκολευόταν να δημιουργήσει ευκαιρίες και μάλιστα υπήρξαν μια δύο στιγμές που τα καμπανάκια κινδύνου στην άμυνα κτύπησαν. Δυστυχώς δεν δεχθήκαμε κάποιο γκολ για να δώσουμε περισσότερη προσοχή στα λάθη αυτά.

Σπάρτα Πράγας-Παναθηναϊκός 1-2
Η ομάδα στον αγώνα αυτό ενώ είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας δεν δημιουργήσε πολλές φάσεις πέρα από τα δύο γκολ που πέτυχε. Δέχθηκε ένα γκολ σε στιγμή ολιγωρίας αλλά γενικά δεν κινδύνευσε και πολύ.

Παναθηναϊκός-Σπάρτα Πράγας 1-0
Η καλή κυκλοφορία είναι στοιχείο που και πάλι εμφανίζει ο Παναθηναϊκός. Όμως η καλή κυκλοφορία συνδυάζεται και πάλι χωρίς την δημιουργία ευκαιριών. Στα 90' λεπτά λάθη της αμυντικής μας γραμμής παρολίγον να μας κοστίσουν. Παρ' όλα αυτά στο τελευταίο λεπτό του αγώνα καταφέραμε να πάρουμε την νίκη.

Ομίλοι Τσάμπιονς Ληγκ
Παναθηναϊκός-Ίντερ 0-2
Η ομάδα αν και είχε γενικά καλή παρουσία στον αγώνα ηττήθηκε. Ενώ ο αγώνας ήταν ισοδύναμος με την ομάδα μας να ανεβαίνει συνεχώς ένα λάθος του Σιμάο(που αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός) έβαλε την Ίντερ μπροστά στο σκορ. Στην συνέχεια η αστοχία της ομάδας μας δεν της επέτρεψε να ισοφαρίσει το σκορ. Αντίθετα όταν η ομάδα ανοίχθηκε ακόμη περισσότερο για την ισοφάριση δέχθηκε και δεύτερο γκολ λίγο πριν το τέλος.

Ανόρθωση-Παναθηναϊκός 3-1
Στον αγώνα αυτό ο Παναθηναϊκός δέχθηκε τρία γκολ δώρο της άμυνας του προς τους επιθετικούς της Ανόρθωσης. Όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο τέταρτο του αγώνα με 2-0 η λάθος τακτική δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι από τον αγώνα ακόμα και μετά την μείωση του σκορ σε 3-1. Ο Παναθηναϊκός έδειξε να του λείπει από το κέντρο ένας ποδοσφαιριστής που να μπορεί να δημιουργήσει φάση από το πουθενά.

Παναθηναϊκός-Βέρντερ 2-2
Σε ακόμη ένα εντός έδρας Ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού η υπεροχή του και η καλή κυκλοφορία της μπάλας δεν του επιτρέπουν να πάρει την νίκη στο ματς. Αιτία η αδράνεια που έδειξε το κέντρο της άμυνας σε δύο περιπτώσεις που είχαν ως συνέπεια τα δύο γκολ των Γερμανών. Παρά το γεγονός ότι το πρώτο γκολ των Γερμανών ήταν αντικανονικό σε καμμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται το κέντρο της άμυνας που δεν αντέδρασε και του επέτρεψε να βάλει γκολ μέσα από την μικρή περιοχή.

Πρωτάθλημα
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1
Στο πρώτο ματς του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός υστέρησε σε όλους τους τομείς. Υστέρησε στην κυκλοφορία της μπάλας. Υστέρησε στην κατοχή της μπάλας. Υστέρησε στην δημιουργία φάσεων. Αμυντικά δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα. Σημαντικότερος παράγοντας της ήττας εκτός από το ανύπαρκτο πέναλτυ που δόθηκε στην ΑΕΚ υπήρξε η έλλειψη πάθους από τους παίκτες μας.

Παναθηναϊκός-Πανθρακικός 3-0
Ο Παναθηναϊκός με γρήγορα γκολ καθάρισε τον αγώνα. Παρ' όλα αυτά ήταν εμφανή σε πολλά σημεία του αγώνα τα κενά του Παναθηναϊκού στο κέντρο της άμυνας για αυτό και κινδύνεψε σε πολλές περιπτώσεις να δεκτεί γκολ από τους νεοφώτιστους. Εν τούτοις η ομάδα έπεισε ότι μπορεί να καθαρίζει πλέον τα ματς με τους μικρούς αντιπάλους και είχε καλή αποτελεσματικότητα στο τέλειωμα των φάσεων. Μελανό σημείο του αγώνα τα δύο πέναλτυ που είχε ο Παναθηναϊκός και δεν του δόθηκαν.

Άρης-Παναθηναϊκός 1-2
Ο Παναθηναϊκός πάλι εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνονται και πετυχαίνει δυο γκολ. Σε ακόμη ένα γκολ έχουμε καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους παίκτες μας. Εν τούτοις ο Άρης θα μπορούσε να πάρει κάτι παράπανω από τον αγώνα αυτό, το οποίο δεν πήρε γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που είχε.

Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός 2-0
Ο Παναθηναϊκός είχε ένα εύκολο απόγευμα. Καθάρισε τον αγώνα από νωρίς. Σε αυτό τον αγώνα είχε όσα χρειάζεται για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Είχε άνεση, καλή κυκλοφορία, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στα μετόπισθεν. Ακόμη κατάφερε να κάνει και συντήρηση δυνάμεων για την συνέχεια. Και σε αυτό το παιχνίδι στερήθηκε από την ομάδα ένα πεντακάθαρο πέναλτυ.

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-0
Καλή εμφάνιση από την ομάδα μας, η οποία για πρώτη φορά εμφάνισε τόσο πάθος. Οι κακές επιλογές στα τελειώματα των φάσεων αλλά και η άρνηση του διαιτητή να δώσει στον Παναθηναϊκό πεντακάθαρο πέναλτυ μας στέρησε την νίκη από μια δύσκολη έδρα.

Παναθηναϊκός-Ηρακλής 2-2
Στο πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε και είχε ευκαιρίες να πετύχει και δεύτερο γκολ. Όμως στο δεύτερο μέρος μέσα σε διάστημα δύο λεπτών, η άμυνα μας υπέπεσε σε δύο απίστευτα λάθη που έφεραν τον Ηρακλή μπροστά στο σκορ! Ευτυχώς καταφέραμε να ισοφαρίσουμε στις καθυστερήσεις. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην απώλεια του τριπόντου είναι και πάλι η αστοχία των επιθετικών μας. Σε ακόμη ένα παιχνίδι η ομάδα μας φωνάζει για πέναλτυ που δεν μας δόθηκε.

Παναθηναϊκός-Εργοτέλης 2-3
Σε ακόμη ένα παιχνίδι ο Παναθηναϊκός κατάφερε κατά το πρώτο ημίχρονο να προηγηθεί και να έχει τον πλήρη έλεγχο κατά το πρώτο μέρος. Μάλιστα μπορούσε να προηγηθεί και με μεγαλύτερο σκορ αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε πλήρως την καλή κυκλοφορία της μπάλας που είχε αλλά και τις ευκαιρίες που βρήκε. Στο δεύτερο μέρος συνέβηκε ακριβώς ότι και στον αγώνα με τον Ηρακλή. Ένα τρίλεπτο black out του κέντρου της άμυνας έκανε το 1-0 στο 51' 1-2. Και όμως η ομάδα είχε την τύχη να απαντήσει άμεσα και να ισοφαρίσει. Όμως το κέντρο της άμυνας μας δεν είπε την τελευταία του λέξη και έτσι με νέο τραγικό λάθος επέτρεψε στον Εργοτέλη να πάρει κεφάλι στο σκορ και να το κρατήσει μέχρι το τέλος. Το φαινόμενο της αστοχίας μας και σε αυτό τον αγώνα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μπάλα σταμάτησε να κυκλοφορεί καλά από την ομάδα μας, δεν μας επέτρεψε να πάρουμε κάτι καλύτερο.

Συμπεράσματα:
Ο Παναθηναϊκός δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτος στο κέντρο της άμυνας. Σε όλους σχεδόν τους φετεινούς του αγώνες η συγκεκριμένη γραμμή αποτελεί αχίλλειο πτέρνα για την ομάδα. Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι και η αστοχία και η αδυναμία που δείχνει η ομάδα στα τελειώματα των φάσεων στους τελευταίους αγώνες. Το σημείο αυτό σε συνδυσμό με τα λάθη της άμυνας κόστισε αρκετούς βαθμούς στην ομάδα τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στους ομίλους του Τσάμπιονς Ληγκ. Η διαιτησία φέτος έχει την τάση να κτυπά και να μην επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να παίρνει αγώνες άμα δεν είναι άνετοι για αυτό.

Αντιμετώπιση:
1.Να βελτιωθεί η ομάδα στα τελειώματα των φάσεων
2.Να αγωνίζεται η ομάδα με δεύτερο αμυντικό μέσο για να μειωθεί όσο τον δυνατόν να πλησιάζουν οι αντίπαλοι στο κέντρο της άμυνας μας. (το σχήμα με ένα αμυντικό χαφ είχε τα αποτελέσματα με Ηρακλή και Εργοτέλη).
3. Θωράκιση της ομάδας από τα διαιτητικά εγκλήματα.
4. Να μπει κάποιος παλαίμαχος(τύπου Φυλακούρη) στα αποδυτήρια για να βγάλει από τους παίκτες της ομάδας το πάθος που απαιτείται και για να έχουν συνείδηση για το που αγωνίζονται.
5. Μεταγγραφική ενίσχυση κατά την περίοδο του Ιανουαρίου.

1 σχόλιο:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είπε...

Δεν εχουμε ομαδα αυτο ειναι το προβλημα.Δεν υπηρχε σχεδιο το καλοκαιρι.Διωξαμε τον Εντοι και πηραμε τον Σοουζα.Εχουμε Ιβανσιτς και Νινη εκτος ομαδος...
Καναμε μαγκα τον ΠΑΟΚ με τα 6 εκατομμυρια ευρω για 2 παιχτες που δεν χρειαζονταν (ειδικα ο Μελισσης που δεν εκανε ουτε για ΠΑΟΚ).Δεν εχουμε ουτε αμυνα,ουτε σωστη λειτουργια.Αυτα ειναι λαθη του προπονητη.Μια απο τα ιδια κ φετος.