Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ- Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Ορισμός
Οστεοπόρωση είναι η οστική ατροφία του οστού, που συνοδεύεται με αραίωση των οστικών δοκίδων του σπογγώδους ιστού και με λέπτυνση της φλοιώδους ουσίας.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Στην οστεοπόρωση υπάρχει σαφής μείωση του όγκου του οστίτη ιστού, ανά μονάδα όγκου οστού. Στον άνθρωπο, η οστική μάζα διατηρεί πάντα μια ισορροπία λόγω της οστεοπλασίας και οστεόλυσης που προκαλούν κάποιοι μηχανισμοί. Μηχανισμοί οι οποίοι έχουν μεγάλη θεμελιώδη αξία διότι διατηρούνμια φυσιολογίκη μάζα τα οστά.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν;
Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης παίζει και η ηλικία. Ακόμη άτομα που στερούνται κατάλληλη τροφή, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του ασβεστίου, των λευκωμάτων, των βιταμινών κλπ, εμφανίζουν μελλοντικά διαταραχή στη δομή των οστών.
Θεραπεία
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης δεν είναι σταθερή ως προς την τακτική που θα ακολουθηθεί, αν και είναι αποδεδειγμένο ότι η κινησιοθεραπεία, η χορήγηση ανδρογόνων, αναβολικών ορμονών, βιταμινών και ασβεστίου συμβάλλουν στην αποκατάσταση της οστικής μάζας.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης είναι η ορμόνες, η φυλή, το φύλο, η ηλικία και η τροφή. Η μαύρη φυλή σπάνια προσβάλλεται από την οστεοπόρωση και αν προσβληθεί είναι σε ελαφρία μορφή. Η γυναίκες, σε σύγκριση με τους άντρες, αποτελούν κακό παράγοντα πρόγνωσης.
Πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων
1.Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις
Οι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κορυφαία οστική μάζα, την απώλεια οστού με την ηλικία και τη μυική δύναμη είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, οι πρωτεϊνες και μια σειρά από άλλα μακρο- ή μικρο-διατροφικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το νάτριο, το φθόριο και οι βιταμίνες C, Α και Κ. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η αρνητική επίδραση κύρια της κατάχρησης του οινοπνεύματος και του καπνίσματος και λιγότερο της καφεϊνης στην οστική μάζα και τον κίνδυνο κατάγματος
2. Άσκηση
Με την άσκηση μεταφέρονται φορτία στο σκελετό με δύο τουλάχιστον μηχανισμούς: άμεση επίδραση εξαιτίας της άσκησης με βάρη και έμμεση με τη μυική σύσπαση. Η πλήρης ακινητοποίηση συσχετίζεται με βάση επιστημονικές έρευνες με απώλεια έως και του 40%της οστικής μάζας.
Η άσκηση μπορεί να δώσει ευεξία φτάνει να μην είναι εξαντλητική.
3.Παράγοντες κινδύνου για πτωσεις
Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι ο πληθυσμός που έχει επιδείξει τις περισσότερες πτώσεις σύμφωνα με διάφορες πληθυσμιακές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί. Ο βασικός παράγοντας πρόβλεψης είναι οι προηγούμενες πτώσεις.
4. Φαρμακευτικές παρεμβάσεις
Βασικός σκοπός των φαρμακευτικών παρεμβάσεων που γίνονται στις μέρες μας είναι η μείωση της οστικής απορρόφησης, δηλαδή της οστικής εναλλαγής και της διέγερσης της παραγωγής του οστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: