Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Σωκράτης Κόκκαλης

Το μηνιαίο οικονομικό περιοδικό της Γερμανίας ‘Capital’ στην τελευταία έκδοσή του (Capital 13/2008) δημοσιεύει πολυσέλιδο άρθρο για την εμπλοκή του Σωκράτη Κόκκαλη στο σκάνδαλο των ‘μαύρων ταμείων’ της Ζίμενς.


«Οι έρευνες για την υπόθεση των ‘μαύρων ταμείων’ της Ζίμενς οδηγούν και στο Σωκράτη Κόκκαλη», γράφει το περιοδικό για τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος, όπως λέει είναι «παλιός γνώριμος» στη Γερμανία: «έγινε πλούσιος με αμφιλεγόμενες δουλειές με τη DDR». Σημειώνεται σχετικά ότι ο τέταρτος στην κλίμακα των πλουσιότερων Ελλήνων, με περιουσία που υπολογίζεται στα δύο δις δολ. και ένα «πολυκύμαντο παρελθόν», ελέγχει πολλούς παράγοντες της οικονομίας και της πολιτικής, που «χορεύουν, όπως αυτός σφυρίζει». Για παράδειγμα στον ΟΤΕ. Ο συντάκτης του άρθρου Γιόαχιμ Μίλερ-Σοάρες σημειώνει ότι «86 εκατομμύρια μάρκα δόθηκαν στους υπεύθυνους του ΟΤΕ από τα μισά της δεκαετίες του 90. Επιπρόσθετα, άλλα δόθηκαν άλλα 18 εκατομμύρια μάρκα σε Έλληνες πολιτικούς. Ως αντιστάθμισμα η Siemens πήρε το 1997 το έργο της ψηφιοποίησης του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου. Για την ακρίβεια: το μισό του έργου, διότι το άλλο μισό της επικερδούς σύμβασης τo ‘τσέπωσε’ ο Κόκκαλης με την εταιρία Intracom», γράφει το περιοδικό.

Εξασκημένος στην τέχνη καλλιέργειας του τοπίου

Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν η Siemens πλήρωσε μίζες στον ΟΤΕ γιατί να μην πλήρωσε και η Ιntracom; Ο Κόκκαλης το διαψεύδει αυτό στο Capital, αλλά όπως λέει ο συντάκτης του άρθρου Γιόαχιμ Μίλερ-Σοάρες «είναι εξασκημένος στην τέχνη της καλλιέργειας του τοπίου. Αυτό δείχνουν τα έγγραφα του Υπουργείου για την Κρατική Ασφάλεια κυρίως από το υπεύθυνο για αντικατασκοπεία τμήμα XVIII. Η έκθεση της 31. Ιανουαρίου 1986 αναφέρει τον αποθανόντα στο μεταξύ διευθυντή του ΟΤΕ Γιώργο Τόμπρα ως αποδέκτη. Πρόκειται για έναν προσωπικό φίλο και αποδέκτη χρημάτων από μίζες του «Kaskade». Με τον κωδικό „Kaskade“ χρησιμοποιούσε η STASI τον Κόκκαλη το διάστημα 1984 με 1986, μετά του έδωσε τον κωδικό «Krokus». Αρχικά είχε ξεκινήσει ως «Rocco» στη Stasi σε ηλικία 23ών χρονών τον Ιανουάριο του 1963.

Οι σχέσεις του Κόκκαλη με τη Ζίμενς

Ο Σωκράτης Κόκκαλης φαίνεται να καλλιέργησε και μία «ιδιαίτερη σχέση» με τη Ζίμενς. Το όνομά του αναφέρεται στο σκάνδαλο των ‘μαύρων ταμείων’ της Ζίμενς «με το μυστηριώδες όνομα ‘Μister K’, όπως έλεγαν τον Κόκκαλη στο εσωτερικό της Ζίμενς», σύμφωνα με την ανάκριση του βασικού κατηγορουμένου για την υπόθεση, πρώην εμπορικού διευθυντή του τμήματος COM της Ζίμενς Μίχαελ Κουτσενρόιτερ στην εισαγγελία του Μονάχου. O Κουτσενρόιτερ αναφέρεται εκτενώς στις διασυνδέσεις του Κόκκαλη με τον Φόλκερ Γιουνγκ που ήταν μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Ζίμενς και υπεύθυνος για την Ελλάδα. «Aσκούσε πολύ μεγάλη πίεση με πολλά τηλεφωνήματα να προχωρήσει επιτέλους το θέμα της πώλησης στην Intracom του εργοστασίου Siemens Tele στη Θεσσαλονίκη», η οποία για άλλους λόγους τελικά δεν ευοδώθηκε. «Ο Γιούνγκ έγινε μετά τη συνταξιοδότησή του από τη Ζίμενς μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Intacom, η οποία Ιntracom πουλήθηκε το 2006 έναντι 200 εκ. ευρώ στη Ρωσική AFK-Systema, στο εποπτικό συμβούλιο της οποίας ήταν επίσης ο Γιούνγκ». Ο Κουτσενρόιτερ κάνει λόγο για «παράκληση» του διευθυντή της Ζίμενς Ελλάδας Χριστοφοράκου να αναλάβει το κόστος μετάβασης του Γιουνγκ με ελικόπτερο από την Αθήνα σε ένα νησί που έχει σπίτι, πράγμα που αρνήθηκε ο ίδιος. Σημειώνει δε ότι του επισημαίνονταν συνεχώς στη Ζίμενς ότι πρέπει να προσέχει, διότι ο δρ. Γιούνγκ έχει στενές σχέσεις με έναν «Mister K.»(Κόκκαλης), το όνομα του οποίου δεν τολμούσαν στη Ζίμενς να εκστομίσουν ολόκληρο.




Σχόλιο Παναθηναϊκής και Ελληνικής Φωνής:

Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης για ακόμη μια φορά φέρεται να είναι μπλεγμένος σε κάποιο σκάνδαλο. Φαίνεται να είναι μπλεγμένος στο σκάνδαλο της Siemens από την οποία το Ελληνικό δημόσιο έχασε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Και όμως στην Ελλάδα όλοι σιωπούν μπροστά στον "θείο". Το άρθρο αυτό του γερμανικού περιοδικού στην Ελλάδα πέρασε στο ντούκου. Κανένα μεγάλο δημοσιογραφικό συγκρότημα δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στο θέμα. Γιατί όλη αυτή η ασυλία προς τον Σωκράτη Κόκκαλη;

Και δεν είναι μόνο η υπόθεση Siemens που φέρεται να έχει μπλεγμένο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Σε θέματα εθνικής ασφάλειας, έχει κατηγορηθεί χωρίς να αντικρούσει την κατηγορία ότι υπήρξε πράκτορας της Ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας "Στάζι" με το ψευδόνυμο "Κρόκους". Όμως ποτέ του δεν καλέστηκε ποτέ να καταθέσει για την δράση του στην Στάζι και αν πρόδωσε ποτέ Ελληνικά κρατικά μυστικά. Οι εξάρτηση της εταιρίας Vodafone στην Ελλάδα από τον Σωκράτη Κόκκαλη είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους τους Έλληνες. Αλήθεια έχει καταθέσει ποτέ για τις υποκλοπές που έγιναν; Εμπλέκεται καθόλου σε αυτό το σκάνδαλο;

Στα οικονομικά σκάνδαλα είναι σύμφωνα με τους Γερμανούς μπλεγμένος στο σκάνδαλο της Siemens. Για να δούμε όμως αν θα κλειθεί ποτέ να καταθέσει αν όντως έχει εμπλοκή και σε πιο βαθμό έχει ευθύνες.

Στα αθλητικά σκάνδαλα, βίντεο και τηλεφωνήματα που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εμπλέκει τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού τεκμηριωμένα με την παράγκα και το κύκλωμα επηρεασμού διαιτητών. Και πάλι δεν κλήθηκε από κανένα να καταθέσει. Ακόμη και η ΟΥΕΦΑ κατά το παρελθόν διερωτήθηκε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και παίρνει τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός.

Πίσω από όλων των ειδών σκάνδαλα κρύβεται ο "Θείος". Η εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδος του παρέχει περίεργη ασυλία. Θα λογοδοτήσει ποτέ στην Ελληνική δικαιοσύνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: