Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Ο αφελληνισμός της ιστορίας μας συνεχίζεται...

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Κοίταξε τώρα, που θα βγάλουν και φταίχτη τον πρόεδρο των δασκάλων, που καταγγέλλει τις ανωμαλίες, αντί να δίνουν εξηγήσεις για τις ίδιες τις ανωμαλίες, που προωθούν στα σχολεία. Η ΕΟΚΑ, λέει, ήταν παράνομη ένοπλη οργάνωση των Ελληνοκύπριων εθνικιστών, που σκότωνε Τουρκοκύπριους το 1963 (!) και έβαζε βόμβες σε μιναρέδες. Η ΕΟΚΑ και η Βολκάν είναι το ίδιο, λέει ο άλλος. Η γραμμή αντιπαράταξης είναι σύνορα, λέει ο τρίτος. Και μ' αυτά τα κείμενα πλαισιώνεται ο στόχος του υπουργείου Παιδείας για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης. Κι επειδή τους κατήγγειλε ο Δημήτρης Μικελλίδης της ΠΟΕΔ, πέσαν πάνω του να τον λυντσάρουν. Διότι, λένε, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «το υλικό για το οποίο γίνεται αναφορά έχει διευκρινιστεί και γραπτώς ότι αποτελεί υλικό για εκπαιδευτικούς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της παιδαγωγικής τους αυτονομίας και ως τέτοιο τους δίνει τη δυνατότητα να απαντούν σε κάθε πιθανή ερώτηση των μαθητών αναφορικά με το στόχο της χρονιάς». Δηλαδή, ακόμα κι έτσι να είναι (που δεν είναι, διότι η πρόστυχη προσπάθεια να δηλητηριαστεί ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν είναι καινούργια) το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι προσπαθεί να εφαρμόσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Δίνει στους εκπαιδευτικούς παραπλανητικό υλικό για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν την παιδαγωγική τους αυτονομία; Αυτό είναι πρωτάκουστο. Αλλά φαίνεται ότι αυτή η πρωτοποριακή εκπαιδευτική μέθοδος γίνεται και με την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου. Διότι, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, δηλώνει ότι διαφωνεί με το υλικό, αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να ρίχνουμε βιβλία στην πυρά». Όμως, δεν είπε κανένας ότι πρέπει να ριχτούν βιβλία στην πυρά και είναι κρίμα ο ίδιος ο υπουργός να χρησιμοποιεί αυτή την δήθεν προοδευτική προσέγγιση για να δικαιολογήσει τη διάβρωση που επιχειρείται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση και τη διαστρέβλωση της ιστορίας. Αλλά, επειδή δεν είναι εποχές για να ρίχνουμε βιβλία στην πυρά δεν σημαίνει ότι θα τα ρίχνουμε στα σχολεία για να τα διδαχθούν είτε οι μαθητές, είτε οι εκπαιδευτικοί «στο πλαίσιο της παιδαγωγικής τους αυτονομίας». Με την ίδια λογική, όταν διδάσκουν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί δεν μοιράζουν στα σχολεία και το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου»; Και όταν διδάσκουν τον αγώνα της ΕΟΚΑ, γιατί δεν μοιράζουν και τα Απομνημονεύματα του αρχηγού της οργάνωσης Γεώργιου Γρίβα; Ή τη μαύρη βίβλο, «ΕΟΚΑ, η κομμουνιστική ηγεσία έναντι του κυπριακού αγώνα», που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1958 και από τότε ερίχθη στην πυρά, αλλά τώρα που έχουμε μοδέρνους υπουργούς Παιδείας, που είναι εναντίον των πυράδων, μπορούν να το επαναφέρουν, έστω και ως «υλικό για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της παιδαγωγικής τους αυτονομίας». Αν είναι έτσι πάντως, που σκοπεύουν να προωθήσουν την κατά τα άλλα ευγενή ιδέα της ειρηνικής συμβίωσης, μάλλον την ειρηνική εξαθλίωση των Ελληνοκυπρίων θα πετύχουν.

www.phileleftheros.com

Σε υπαναχώρηση από τις θέσεις του προχώρησε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου, αναφορικά με το περιεχόμενο των κειμένων για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους, που έστειλε στους εκπαιδευτικούς για έγκριση. Μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε από εκπαιδευτικούς φορείς για το προκλητικό περιεχόμενο των κειμένων, χθες υποχρεώθηκε να διαχωρίσει τη θέση του και να δηλώσει ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο των κειμένων. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να τα υπεραπιστεί λέγοντας ότι δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να ρίχνουμε βιβλία στην πυρά.


Πυρά κατά Μικελλίδη

Εκτός από το σημείο της ΕΟΚΑ, ο Υπουργός Παιδείας απέφυγε επιμελώς να απαντήσει με θέσεις στις επικρίσεις που δέχτηκε, περιοριζόμενος σε προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της ΠΟΕΔ Δημήτρη Μικελλίδη. Συγκεκριμένα τον κατηγόρησε ότι «επέλεξε -αντί να είναι εποικοδομητικός, ως μέλος της Επιτροπής προώθησης του πρώτου στόχου της σχολικής χρονιάς για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- να δημιουργεί διχαστικό κλίμα εκτός της Επιτροπής με δηλώσεις στα ΜΜΕ».
Ο κ. Δημητρίου συνεχίζοντας κάλεσε τον κ. Μικελλίδη «να αναλάβει τις ευθύνες του ως εποικοδομητικό μέλος της Επιτροπής και να καταθέσει τις απόψεις του στην Επιτροπή, αν νομίζει ότι θα πρέπει να συζητηθούν».
Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι θεωρεί πως «όλα όσα λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ είναι εκτός πραγματικότητας και σίγουρα έξω από το αναμενόμενο, για ένα πολύ σοβαρό θέμα» και πρόσθεσε: «Πρέπει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ να κατανοήσει ότι είναι πρόεδρος μιας μεγάλης οργάνωσης των εκπαιδευτικών και θα πρέπει να μην ενεργεί με μεμονωμένους τρόπους».
Σε ό,τι αφορά το κείμενο που αναφέρεται στην ΕΟΚΑ, ο κ. Δημητρίου προχώρησε σε δικαιολογίες που δεν πείθουν, λέγοντας ότι «το κείμενο αυτό δεν απευθυνόταν στους μαθητές, αλλά κατατέθηκε εκ μέρους της επιτροπής, για να συζητηθεί αν θα αποσταλεί ή όχι». Ωστόσο, η αμφισβήτηση της ΕΟΚΑ δεν περιλαμβάνεται μόνο σε ένα διήγημα αλλά σε δύο.


«Όχι, δεν συμφωνώ»

Απαντώντας εάν έχει δει το συγκεκριμένο κείμενο, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως το έχει δει και πρόκειται για ένα διήγημα, το οποίο απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς, όχι στους μαθητές. «Επιτέλους θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική λογοκρισίας είναι πολιτική, η οποία μας ωθεί και στο παρελθόν» είπε.
Πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους ν’ απαντήσει εάν συμφωνεί με αυτά που αναφέρονται στο κείμενο, ο κ. Δημητρίου είπε: «Όχι, δεν συμφωνώ», για ν' αναιρέσει αμέσως μετά. «Αλλά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να ρίχνουμε βιβλία στην πυρά;».

ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ
Τορναρίτης: Όχι στη διαστροφή της Ιστορίας

O πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης τόνισε ότι είναι καλό τα παιδιά μας να διδαχθούν και τ/κ λογοτεχνία, τ/κ ποιήματα, όχι όμως και να διδαχθούν τ/κ διαστροφή της Ιστορίας.
Ο κ. Τορναρίτης κάλεσε αυτούς που ασχολούνται με τα αναλυτικά προγράμματα, και αυτούς που προσπαθούν να βρουν τρόπους και μεθόδους για να τα εισαγάγουν στην εκπαίδευση, να μην κατορθώσουν να διχάσουν την ε/κ κοινότητα. Πρέπει, πρόσθεσε, να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί παίζουν με ευαίσθητες χορδές των συμπολιτών μας.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «η Ιστορία είναι η αλήθεια και γράφεται από τους επιστήμονες. Το είπαμε πάρα πολλές φορές· δεν έχει κανένας το δικαίωμα να συγγράφει την Ιστορία έτσι αλά καρτ, έτσι όπως ο ίδιος τη φαντάζεται ή όπως οι ιδεοληψίες του τον οδηγούν να τη διηγείται στα παιδιά του. Ας αφήσουν το σχολείο ελεύθερο, όπως ήταν πάντα» κατέληξε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί επί της ουσίας του προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι «ένας πολιτικός δεν πρέπει να κάνει δηλώσεις βάσει δημοσιευμάτων, τα οποία δεν έχει διαβάσει και ακούγονται μέσα από ένα δεύτερο στόμα», δηλαδή των δημοσιογράφων.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν ξεκάθαρα απελευθερωτικός εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας» και εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της με οποιαδήποτε διαστρέβλωση του Αγώνα.
Ο βουλευτής Αμμοχώστου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι «τα βιβλία της Ιστορίας θα πρέπει να ενισχυθούν από γεγονότα, όπως π.χ. τη δράση της κάθε πολιτικής δύναμης κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος ή και μετά το πραξικόπημα και ότι θα πρέπει να εντάξουμε στα βιβλία της Ιστορίας μας την πολιτιστική καταστροφή που υπόκεινται τα κατεχόμενά μας. Αυτό -κατέληξε- θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει με πολύ φειδωλό τρόπο αυτή η αλλαγή» σημείωσε.


Ο Λουκαΐδης αμφισβητεί το Μικελλίδη

O υπεύθυνος του Γραφείου Παιδείας του AKEΛ Γιώργος Λουκαΐδης, με δηλώσεις του στην Πάφο κατευθύνει τα πυρά του εναντίον του προέδρου της ΠΟΕΔ Δημήτρη Μικελλίδη, αγνοώντας τις θέσεις που διατυπώθηκαν τόσο από την πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ όσο και από τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής. Ο κ. Λουκαΐδης χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις του προέδρου των δασκάλων για τα κείμενα που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως διδακτέα ύλη στα σχολεία, με στόχο την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Επίσης ο κ. Λουκαΐδης αμφισβήτησε αν οι θέσεις του κ. Μικελλίδη εκφράζουν την ΠΟΕΔ, ή τον ίδιο προσωπικώς.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ
Το Υπ. Παιδείας αποσύρει κείμενο για την ΕΟΚΑ

Το Υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του, αποφεύγει να απαντήσει στις επισημάνσεις-επικρίσεις των εκπαιδευτικών φορέων, λέγοντας ότι «σεβόμενο όλα τα μέλη της επιτροπής και προσηλωμένο στην προώθηση του στόχου της σχολικής χρονιάς, θ’ αποφύγει την εμπλοκή σε μια δημόσια συζήτηση που οδηγείται από εκείνους που προτιμούν το διχασμό και την επιστροφή στο παρελθόν». Στη συνέχεια αναφέρει ότι αναμένει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν, το συντομότερο δυνατόν, τις απόψεις τους, ώστε να σταλεί έγκαιρα υλικό στα σχολεία για προώθηση ενός στόχου, για τον οποίο, σημειώνεται, καμία ουσιαστική διαφωνία δεν έχει εκφραστεί.
Ακολούθως διευκρινίζει ότι, μετά από σχετικό αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αναμένει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταθέτουν τις απόψεις τους σε αυτή την επιτροπή, ώστε να γίνεται ουσιαστικός διάλογος.
Αναφέρεται ακόμα ότι στους εμπλεκόμενους φορείς έχει δοθεί διευκρινιστικό κείμενο που περιλαμβάνει καταγραφή του υλικού, για το οποίο τους έχει ζητηθεί να εκφράσουν άποψη.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης της ΟΕΛΜΕΚ, θα αποσύρει το κείμενο γαι την ΕΟΚΑ . Αξίζει να αναφερθεί ότι «στη συνεδρία της επιτροπής στις 22 Οκτωβρίου, στην οποία ζητήθηκε να κατατεθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων για το υλικό, καμία άλλη οργάνωση εκτός από την ΟΕΛΜΕΚ δεν τοποθετήθηκε» προστίθεται.

ΕΥΡΩΚΟ
Εξοργιστική διαστρέβλωση

Επικίνδυνη προχειρότητα ή επικίνδυνη μεθόδευση παραποίησης της Ιστορίας και διάβρωσης της ιστορικής συνείδησης του Κυπριακού Ελληνισμού χαρακτηρίζει το ΕΥΡΩΚΟ την επιλογή, από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κειμένων πεζογραφίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων λογοτεχνών, τα οποία, αν εγκριθούν, θα διδαχθούν στα δημόσια σχολεία.
ΤΟ ΕΥΡΩΚΟ σημειώνει ότι μεγάλο μέρος των κειμένων αυτών βρίθει ιστορικών ανακριβειών και σημειώνει: «Σε κάποιες περιπτώσεις η ΕΟΚΑ, δήθεν, δρα το 1963, σκοτώνει Τουρκοκύπριους και είναι η παράνομη ένοπλη οργάνωση των Ελλήνων εθνικιστών, ενώ αποκρύβονται εντέχνως τα εγκλήματα των Τούρκων και δίδεται η εντύπωση ότι στην Κύπρο υπάρχουν ''σύνορα''». Επίσης χαρακτηρίζει εξοργιστική τη διαστρέβλωση, που τυγχάνουν τα ιστορικά γεγονότα.
Τέλος διερωτάται:
- Γιατί τα κείμενα που επιλέχθηκαν παραποιούν την Ιστορία;
- Γιατί καταβάλλεται προσπάθεια παραχάραξης και κατ' επέκταση δαιμονοποίησης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959;
- Γιατί δίδεται η εντύπωση ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τα θύματα και οι Ελληνοκύπριοι οι καταπιεστές;
- Γιατί παρασιωπούνται τα τουρκικά εγκλήματα, η τουρκική εισβολή του 1974 και οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΚΕΛΛΙΔΗΣ
Εσείς καλλιεργείτε το διχαστικό κλίμα

«Καθηκόντως οφείλω να απαντώ όταν υπάρχουν προκλήσεις». Αυτή την απάντηση δίνει στον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου και στο Γιώργο Λουκαΐδη του Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ. Οι συνεργάτες του υπουργού έπρεπε να είχαν πάρει το μήνυμα αφού χειρίζονται λεπτά θέματα. Αναφορικά με την καταγγελία ότι μόνο η ΟΕΛΜΕΚ κατέθεσε απόψεις, ο κ. Μικελλίδης απαντά: «Μια υπεύθυνη οργάνωση όπως είναι η ΠΟΕΔ, δεν ήταν δυνατό να παραλάβει το υλικό 36 ώρες πριν από τη συνεδρία της Επιτροπής (όταν στο μεταξύ μεσολαβούσε η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των στελεχών της) και το υπουργείο να ανέμενε επίσημες απαντήσεις. Ωστόσο, για κάποια προκλητικά κείμενα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις».
Καταλήγοντας, απαντά με τον ίδιο τρόπο στο Υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι «το διχαστικό κλίμα δεν το καλλιεργεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, αλλά εκείνοι που, χωρίς περίσκεψη και προσοχή και σεβασμό, παραδίδουν υλικό, το οποίο προκαλεί τα αισθήματά μας».

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/74375

Δεν υπάρχουν σχόλια: